Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki.

Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana.

Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem...Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki.

Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana.

Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem i bigosem.
I ze schabowym oczywiście (który, o ironio - polski wcale nie jest, tylko austriacki).
Ta zapomniana część naszej kuchni to głównie tradycje mieszczańskie i szlacheckie.

To zapomniane warzywa, takie jak topinambur, pasternak, czy skorzonera.

To dziczyzna, gęsi i perliczki.
To grzyby i bogactwo przypraw, takich jak szafran. To miody - zarówno te pitne, jak i "zwyczajne".
To cała masa regionalnych skarbów, jak ser koryciński, oscypek, lokalne wędliny.

Jednak gdzie możemy tych potraw spróbować? Czy można pójść do restauracji z kuchnią polską i dostać jedno z wyjątkowych dań tradycyjnej kuchni polskiej? No nie bardzo.

Nawet z dobrym żurkiem kiepsko.
Bo bywa nawet, że z paczki.

Ale jest nadzieja.

Mamy pierwszą gwiazdkę Michelin dla Wojciecha Amaro, który bazuje na tych zapomnianych smakach.
I tworzy cuda.
Jednak wiadomo, że to zupełnie inny poziom.
To nie są zwyczajne dania, to są skomplikowane kompozycje smaków i metod przyrządzania.
Brakuje zwykłych restauracji z prawdziwą kuchnią polską.
Jest ich bardzo niewiele.

A szkoda.

Bo warto dbać o tożsamość narodową, na którą składa się również kuchnia polska.

francuska zupa cebulowa przepis Więcej informacji także tutaj zupa cebulowa przepis W temacie zupa cebulowa przepis warto poczytać również pozostałe informacje.

Warto rzucić okiem także na blog kulinarny blog kulinarny - też dobry .

Widok do druku:

blog kulinarny